Meetingitis, een geneesbare ziekte

DE ENERGIE VAN VERGADERINGEN, DE POLSSLAG VAN DE COLLECTIEVE PRESTATIES VAN DE ORGANISATIE

De energie die in vergaderingen circuleert is een indicatie van collectieve prestaties. Hoe komt het dan dat vergaderingen vaak worden ervaren als een pijnlijke en ongeneeslijke ziekte?

Laten we onze vergaderingen omvormen tot momenten van energie die waarde creëren.

 

De nachtmerrie van vergaderingen

Laten we de dag snel afronden zodat we aan het werk kunnen! In veel organisaties maken eindeloze vergaderingen deel uit van de bedrijfscultuur. Voor veel werknemers en managers wordt de dag onderbroken door energie-intensieve, inefficiënte vergaderingen die worden bevolkt door geesten die actiever zijn op hun pc’s dan inspirerende medewerkers. Een onontkoombare onvermijdelijkheid.

Uitgeput maar gevleid spelen we onze rol, trots om deel uit te maken van dit stuk over de belichaming van macht.

Een agenda waarin vergaderingen elkaar snel opvolgen is het ultieme teken van erkenning van de status van een belangrijk persoon. We zouden voor geen goud een vergadering willen missen. Als we niet aanwezig zouden zijn, zouden we invloed verliezen.

Draag je niet bij? Doorlopen, er is niets te zien! Bedrijven die hun vergaderingen omvormen tot momenten van ontmoeting, collectieve energie, debat, beslissingen, feedback en leren worden collectief succesvol. De energie die binnen vergaderingen circuleert is de polsslag die de collectieve prestaties van het bedrijf zichtbaar maakt. Hoe komt het dan dat onze vergaderingen worden ervaren als een pijnlijke en ongeneeslijke ziekte?

Laten we voor onze vergaderingen zorgen

Sommige situaties vereisen dat het collectief samenkomt om zich uit te drukken, te luisteren, te onderzoeken, te debatteren. Afwijken om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Andere situaties vereisen keuzes maken, snoeien, afstemmen, handelen. Samenkomen om verder te gaan en uit te voeren. Andere situaties vereisen het cultiveren van collectieve energie, een stap terug doen, afstemming.

Elke behoefte heeft zijn eigen vergadering, zijn eigen werkwijze, zijn eigen actoren, zijn eigen kader.

Het collectief heeft stimulerende ontmoetingen nodig om zijn kracht te ontwikkelen, naast de individuele bijdragen van eenieder.

Geïnspireerd door de princiepen van collectieve intelligentie zijn er verschillende hefbomen voor actie: de reden voor een vergadering, de deelnemers, de werkingsregels, de fysieke setting, de uitwisselings- en besluitvormingsprocessen, de voorbereiding, de uitvoering van beslissingen en acties. Vergaderbeheerprocessen, van voorbereiding tot facilitering en follow-up, zijn essentieel voor organisaties die het beste uit hun collectief willen halen.

Vergaderingen ten dienste van het collectief

Heel vaak betekent een nieuwe CEO nieuwe vergaderingen. Natuurlijk, hij is de leider! Maar laten we ons niet vergissen in de leiderschap, want het is aan de groep om haar werkwijze te bepalen. Om ervoor te zorgen dat onze vergaderingen momenten van positieve energie zijn, laten we regelmatig en collectief onze werkmethoden, het kader en de manier waarop medewerkers uitwisselen en synchroniseren, ter discussie stellen.

Door voor onze vergaderingen te zorgen, zorgen we voor de groep. Door ze om te zetten in energievolle momenten die waarde creëren, maken we er hefbomen van voor collectieve prestaties.

Meer referenties en inspiratiebronnen

Een storm waait door onze bedrijven
Talentenoorlog, een vals goed idee

Talentenoorlog, een vals goed idee

BEDRIJVEN ZIJN GEEN EIGENAAR VAN "HUN" TALENTEN

In een maatschappij met een omgekeerde demografische piramide, versnellende technologie en waar de jongere generaties (en meer) hun relatie tot werk grondig veranderen, is het tekort aan en de veroudering van talent een grote zorg voor veel bedrijven. Ze zijn slecht uitgerust en hebben het begrip 'talentenoorlog' razendsnel opgepikt om hun territorium beter te beschermen.

Wat als we onze strategie zouden veranderen? Net als bij andere soorten hulpbronnen blijken het poolen van resources en de sharing economy echte strategieën te zijn om een veerkrachtige, vooruitstrevende economie op te bouwen die waarde creëert voor alle partijen. Hoe komt het dan dat de meerderheid van HR zich blijft richten op het bezitten van talent in plaats van het te benutten en te delen?

Lees meer

Een storm waait door onze bedrijven
De cultuur van autonomie, van HOE tot WAAROM

De cultuur van autonomie, van HOE tot WAAROM

BOVEN DE REGELS, DE GEEST VAN DE REGEL

Hoeveel werknemers hebben niet wel eens gevloekt over opgelegde regels of beslissingen waarvoor niemand verantwoordelijk is en waarachter sommigen zich verschuilen? Deze beslissingen, reacties of houdingen blijken absurd en ongeschikt voor de situatie, wat leidt tot terugtrekking en verlies van verantwoordelijkheid aan de kant van de werknemer.

De tijd is voorbij dat werknemers hun activiteiten uitvoerden in overeenstemming met procedures en normen, op basis van een bevel of instructie. In het licht van het nieuwe economische en maatschappelijke verhaal moet HR een cultuur van autonomie, kritisch denken en innovatie bevorderen en belichamen. Een cultuur die lokale besluitvorming aanmoedigt in dienst van het gemeenschappelijke project.

Te beginnen met HR-processen.

Lees meer

Een storm waait door onze bedrijven
Durf vertrouwen !

Durf vertrouwen !

VERTROUWEN, DE VOEDINGSBODEM DIE DUURZAME COLLECTIEVE PRESTATIES VOEDT EN STIMULEERT

Bijna alle leiders worden beoordeeld op hun financiële resultaten. Slechts weinigen worden beoordeeld op hun vermogen om een klimaat van vertrouwen te ontwikkelen.

Als katalysator voor collectieve energie is vertrouwen de sleutel tot voortreffelijkheid omdat het een opwaartse spiraal van verbetering creëert. Door dit klimaat van vertrouwen te ontwikkelen, zal iedereen zich veilig voelen om authentiek, innovatief en ondernemend te zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de leider om vertrouwen als kernwaarde in organisaties te cultiveren: vertrouwen in zichzelf, vertrouwen in anderen, vertrouwen in het project.

Lees meer