De massa-economie heeft massa-arbeid voortgebracht. Veel meer dan een stuk papier dat de werknemer aan zijn werkgever bindt, vormt de arbeidsovereenkomst van de werknemer de basis van ons hele economische en sociale systeem dat met de industrialisatie en het fordisme is opgebouwd. Een systeem dat sociale stijging mogelijk maakte tijdens de goede jaren van het industriële tijdperk, tegen de aanvaardbare prijs van een relatie van vervreemding op het werk.
Met de transformatie van onze economie zijn we getuige van het einde van de beloften van dit loonsysteem: de diensteneconomie, de digitale technologie en de behoefte aan persoonlijke ontplooiing schudden de traditionele patronen door elkaar en vormen een geweldige kans om een nieuw zin te geven aan ons werk: het herontdekken van een zekere vorm van vakmanschap, in de zin van beheersing van het eigen werk. De auteur leidt ons tot een diepe reflectie over de vormen van werk van vandaag en morgen en over de onderliggende waarden van onze samenleving.
“Le salariat, c’est-à-dire le fait de louer sa force de travail au temps, indépendamment de la finalité de ce travail et de la valeur qu’il permet de créer, et sans autonomie quant aux moyens de l’effectuer, représentait la conséquence inévitable de l’aliénation du travailleur “