Sociologische, economische, sociale en milieufactoren beïnvloeden onze relatie met het werk en de manier waarop het functioneert. Het HR-management in bedrijven moet rekening houden met de behoeften die voortvloeien uit deze veranderingen. Om op deze veranderingen te reageren en het gebrek aan competenties aan te pakken, neemt HR een positie in van strategische en culturele invloed binnen het bedrijf, naast zijn traditionele rol van het opzetten van structuren en processen om human resources op grote schaal te beheren.
Op basis van hun ervaringen binnen grote Franse groepen hebben de auteurs de verdienste bepaalde opkomende goede praktijken te formaliseren door middel van 30 recepten (dat zijn er veel, en de essentie van de boodschap gaat een beetje verloren). Gezien de economische, ecologische en sociale uitdagingen die op het spel staan, betreuren we het dat er niet meer prospectie wordt gedaan en paradigmaverschuivingen worden voorgesteld, met name op het gebied van werkvormen, prestatiebeheer, werkorganisatie en inclusie. Laten we hopen dat onze bedrijven in 2030 een lange weg hebben afgelegd op het gebied van human management!
“De menselijke factor ten volle benutten in 2030 betekent afstappen van de universalistische benadering van HR. Deze gaat ervan uit dat er één best practice is die op elk gebied van HR moet worden toegepast, ongeacht het bedrijf en zijn uitdagingen”.